Sunteți aici: » Știri » Educaţie ecologică pentru protecţia plaiului natal - Sistemul de management integrat al deșeurilor funcţionează eficient  

Educaţie ecologică pentru protecţia plaiului natal - Sistemul de management integrat al deșeurilor funcţionează eficient  

Marți, 8 mai 2018

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a încheiat în mod definitiv realizarea proiectului ”Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Covasna”, fiind primul şi singurul judeţ din Regiunea de Dezvoltare Centru unde sistemul funcţionează deja cu succes de jumătate de an – au anunţat Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna şi Ambrus József, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Covasna (ADI-SIMD), în cadrul conferinţei de presă de marţi.

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a încheiat în mod definitiv realizarea proiectului ”Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Covasna”, fiind primul şi singurul judeţ din Regiunea de Dezvoltare Centru unde sistemul funcţionează deja cu succes de jumătate de an – au anunţat Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna şi Ambrus József, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Covasna (ADI-SIMD), în cadrul conferinţei de presă de marţi.

Ministerului Fondurilor Europene a comunicat vineri, 4 mai, că proiectul care vizează realizarea ”Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Covasna”, este considerat oficial încheiat, ceea ce a fost înregistrat, la sfârşitul lunii martie şi la Bruxelles – a spus preşedintele CJ Covasna, precizând faptul că s-a ajuns la sfârşitul unui proces de zece ani.

Deșeurile din plastic care invadează mediul nostru înconjurător nu pot fi eliminate printr-un proiect european, aceasta necesită o populaţie conștientă care să acționeze într-un mod responsabil față de mediu – a evidenţiat Tamás Sándor, în cadrul conferinţei de presă, prezentând şi câteva exemple şocante care făceau referire la măsura în care recipientele şi pungile din plastic dăunează faunei şi florei peste tot în lume. „Acest proces îl putem opri sau inversa dacă acordăm o atenţie specială educaţiei ecologice. Cu toţii trebuie să înţelegem că deşeurile lăsate în natură otrăvesc mediul nostru şi viitorul copiilor noștri. În vederea reciclării a deșeurilor din plastic, metal, lemn, hârtie şi sticlă colectarea selectivă este foarte importantă. Dorim ca plaiul nostru natal să devină cea mai curată regiune şi să lăsăm un mediu locuibil pentru generaţiile viitoare” – a subliniat preşedintele CJ Covasna. Pornind de la exemplul propriu, acesta a afirmat: de când acasă deşeurile sunt colectate în mod selectiv, s-a putut observa că este de zece ori mai mare volumul de deşeuri reciclabile decât cea a deşeurilor menajere.

Autorităţile judeţene vor lansa o campanie mai intensivă în vederea creşterii responsabilităţii populației faţă de mediu. În ultimele şase luni, Centrul de deşeuri din Leţ a fost vizitat de peste 1000 de elevi. În acest an,  vor fi contactați  și alte ONG-uri, în vederea conștientizării membrilor acestora  privind importanța colectării selective a deșeurilor.

În opinia directorului asociaţiei, Ambrus József, populaţia judeţului Covasna este deschisă să colecteze selectiv deșeurile, întrucât s-a observat, că în mai puţin de şase luni, cantitatea de deşeuri reciclabile a crescut simţitor, „Proporţia deşeurilor colectate selectiv a crescut în mediul rural de la 1,2% la 12%, iar în mediul urban de la 10% la 26%.

Acesta este un rezultat bun, desigur, există încă loc pentru îmbunătățiri, în special în cazul deşeurilor biodegradabile, aici trebuie să facem populaţia să înţeleagă că acestea pot fi şi merită compostate”. Printre planurile asociaţiei se numără şi dezvoltarea utilajelor uzinei, respectiv a unei instalații mecano-biologică de tratare a deșeurilor (TMB), în scopul reducerii cantității de deșeuri destinate depozitării.

Sistemul din judeţul Covasna va fi întreg,  când oraşul Baraolt va adera ca membru asociației – s-a anunţat în cadrul conferinţei de presă. S-a subliniat că Centrul de management integrat al deşeurilor din localitatea Leţ va primi exclusiv deşeurile colectate pe teritoriul judeţului.

Contractul de finanţare privind acest proiect european a fost semnat în data de 17 septembrie 2010, iar Centrul de management integrat al deşeurilor din localitatea Leţ şi-a început activitatea la data de  9 octombrie 2017. La nivel național , au fost depuse 32 de proiecte, iar în afara judeţului Covasna, doar judeţele Argeş, Bistriţa şi Botoşani au reuşit să pună în funcţiune aceste sisteme. Valoarea totală a investiţiei a fost de 20 mil. euro, din care CJ Covasna a asigurat 2,2 mil. euro, reprezentând contribuţia proprie şi cheltuielile neeligibile. În vederea realizării sistemului, CJ Covasna, pe lângă contribuţia proprie, şi-a asumat plata contribuţiilor proprii a încă 44 de consilii locale.

Proiectul a inclus: închiderea şi ecologizarea a patru depozite urbane neconforme, precum şi construirea unei stații de transfer în localitatea Târgu Secuiesc. În cadrul Centrului de management integrat al deșeurilor din localitatea Leţ funcţionează o staţie de sortare a deșeurilor selective şi există un depozit ecologic de deşeuri conform normelor europene.

Capacitatea primei celule a depozitului este de 481 mii de tone, conform estimărilor timpul de funcţionare fiind de cel puţin 9 ani, dar dacă creşte cantitatea deșeurilor selective şi dacă populaţia acceptă compostarea deşeurilor biodegradabile, depozitul ecologic va funcţiona chiar şi 18 ani. Totodată există posibilitatea realizării a încă 2 celule. Operatorul centrului de deşeuri este Eco Bihor srl. din Oradea, acesta are 53 de angajaţi.

 

Noutăți